Kongres EHF

21.11.2016 09:02

Michael WiedererNovým prezidentom Európskej hádzanárskej federácie sa vo štvrtok stal Michael Wiederer. Skúsený funkcionár, ktorý doteraz zastával post generálneho sekretára EHF, boj jediným uchádzačom o najvyššiu pozíciu. Na 13. kongrese EHF v rakúskom St. Wolfgangu ho zvolili jednomyseľne. Aklamačné potvrdenie Wiederera, ktorý pôsobí v štruktúrach EHF o 1. septembra 1992, ako prezidenta sprevádzal potlesk auditória. Šesťdesiatročný Rakúšan nahradí na čele kontinentálnej hádzanárskej organizácie o 9 rokov staršieho Francúza Jeana Brihaulta zastávajúceho post šéfa európskej hádzanej od roku 2012.

"Ďakujem vám za vašu podporu. Je mi cťou byť nasledovníkom troch mojich úspešných predchodcov. Táto dôvera je pre mňa ešte väčšou motiváciou urobiť spoločne s výkonným výborom a ostatnými komisiami všetko, aby sme náš šport viedli správnym smerom," vyhlásil Wiederer, ktorý je štvrtým prezidentom EHF od jej vzniku po Švédovi Stefanovi Holmqvistovi (1991 - 2004), Torovi Lianovi z Nórska (2004 - 2012) a už spomenutom Brihaultovi (2012 - 2016). Viceprezidentom EHF sa stal Predrag Boskovič z Čiernej Hory. 

Na kongrese sa rozhodovalo aj o obsadení ďalších postov v štruktúrach EHF. Vo voľbách kandidovala aj štvorica Slovákov Janka Stašová, Ernö Kelecsényi, Pavol Streicher a Ivan Sabovik. V St. Wolfgangu však z nich uspel len posledný menovaný. 

Medzinárodný sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Sabovik sa stal na obdobie rokov 2016 - 2020 členom komisie plážovej hádzanej, kde bude mať na starosti rozhodcov (okrem toho sa vzdal kandidatúry na člena tejto komisie zodpovedného za rozvoj a propagáciu). Viceprezident SZH Ernö Kelecsenyi sa vzdal kandidatúry na post šéfa súťažnej komisie a nezvolili ho za člena exekutívy. Tréner Pavol Streicher dostal v rámci volieb do metodickej komisie menej hlasov ako jeho protikandidáti do sekcie metodiky a koučingu, resp. vzdelávania a tréningu. Bývalá reprezentantka a zväzová funkcionárka Janka Stašová nebude pokračovať na viceprezidentskom poste v Rade pre arbitrážny súd EHF, ktorý v predchádzajúcom volebnom období 2012 - 2016 aj zastávala.

Stašovú však mohla potešiť správa z piatkového prvého zasadnutia novej exekutívy, ktorá vyhovela požiadavke, aby vzhľadom na výsledky volieb nominovala do funkcií aj ženské zástupkyne. Z tohto dôvodu sa súčasťou Odvolacieho súdu (Court of Appeal) stali Slovenka Stašová a Ketevan Koberidzeová z Gruzínska. 

 

 

Autor: SITA, Foto: EHF